شنبه ۰۸ اردیبهشت ۰۳

حقايق جالب درباره آرامگاه حافظ؛ جادوي معماري آندره گدار

۲۰ بازديد

: حافظيه يا آرامگاه حافظ، در باغي مصفا و در ميان مجموعه آرامگاهي در شمال شيراز قراردارد كه از مهم‌ترين جاذبه‌هاي گردشگريشيراز به شمار مي‌رود.

مقاله‌هاي مرتبط:

 

اكثريت ايرانيان شيفته اشعار لسان‌الغيب، حافظ شيرازي نباشد. خواجه شمس‌الدين محمد حافظ شيرازي معروف به لسان‌الغيب، ترجمان الاسرار، لسان‌العرفا شاعر بزرگ قرن هشتم ايران يكي از سخنوران نامي جهان است كه غزل‌هاي او شهره عام و خاص است.

حافظ به دليل اشعار عرفاني‌اش نزد ما ايراني‌ها جايگاه خاصي دارد و همه ما به‌وقت دلتنگي يا در بسياري از مناسبت‌هاي باستاني مثل شب يلدا به حافظ رجوع مي‌كنيم.

حافظيه از مهمترين جاذبه‌هاي گردشگري شيراز است كه حتي در بعضي از سال‌ها بيشترين آمار بازديدكنندگان را به خود اختصاص داده است تمامي مسافران و گردشگران داخلي و خارجي در سفر به شيراز حتما از آرامگاه حافظ بازديد مي‌كنند. از اين رو در برنامه تورهاي مسافرتي به شيراز بازديد از حافظيه و لذت بردن از فضاي مصفاي آرامگاه اين شاعر و اديب بزرگ جهاني در اولويت قرار دارد.

جالب است بدانيد، كجارو علاوه بر معرفي تمامي جاذبه‌هاي ايران و جهان و راهنماي سفر به آن‌ها به معرفي بهترين تورهاي داخلي و خارجي پرداخته است.

شما هم اگر قصد سفر به شيراز را داريد و به دنبال بهترين تورهاي اين شهر زيبا مي‌گرديد، كجارو به شما كمك مي‌كند. شما ميتوانيد تور شيراز را در كجارو جستجو كرده و از ميان فهرست تورهاي ده‌ها آژانس معتبر، بهترين تورها را مشاهده و قيمت آن‌ها را مقايسه كنيد و در نهايت ارزان‌ترين تور به مقصد مورد نظرتان را انتخاب كنيد.

آرامگاه حافظ

در اين مطلب به سراغ حقايق جالب در رابطه با مقبره حافظ يا حافظيه رفته‌ايم، با ما همراه باشيد تا اين بناي زيبا را بهتر بشناسيم:

طراح حافظيه، معمار فرانسوي به نام آندره گدار است، گدار از شرق‌شناسان بزرگ است كه علاقه خاصي به فرهنگ و هنر ايران دارد. گدار ۳۲ سال در ايران اقامت داشت و خدمت زيادي به فرهنگ و هنر اين مملكت كرد.

علاقه به ايران و معماري شرق باعث شد اين باستان‌شناس در سال ۱۹۲۸ به استخدام دولت ايران دربيايد و در ساختمان موزه‌ي ايران باستان و موزه‌ي دانشگاه تهران، مشغول به فعاليت شود. او در دوره‌اي كه مديريت اداره‌ي باستان‌شناسي ايران را بر عهده داشت، موفق شد آثار تاريخي بسياري را از مناطق مختلف جمع‌آوري و ترميم و فهرستي از آثار ملي ايراني را تنظيم كند. سه تپه‌ي تاريخي «سليمان تپه»، «زيرز» و «مازير» از نخستين آثار ملي ايران بودند كه توسط اين معمار فرانسوي در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيدند.

آرامگاه حافظ

طراحي اوليه مقبره حافظ به سال ۸۵۶ هجري قمري بازمي‌گردد. حدود ۶۵ سال پس از فوت حافظ، شمس‌الدين محمد يغمايي، وزير ميرزا ابوالقاسم گوركاني، حاكم فارس امارتي گنبدي شكل بر فراز مقبره حافظ بنا كرد و حوض بزرگي در روبه روي مقبره بنا كرد.

مساحت كل اين مجموعه بنا حدود ۲ هكتار است و از ۲ صحن شمالي و جنوبي تشكيل شده است.

آرامگاه حافظ

مقبره حافظ در زمان حكومت شاه‌عباس صفوي مرمت شد و بار ديگر در دوره افشاريه توسط نادرشاه افشار مرمت شد. در دوره زنديه، كريم‌خان زند سبك معماري مقبره را به‌كل تغيير داد و بارگاهي به سبك بناهاي خود ساخت و بر تربت حافظ سنگي از مرمر گذاشت.

آرامگاه حافظ

بعد از كريم‌خان زند در سال ۱۲۳۵ هجري شمسي، «ابوالفتح ميرزا مؤيد الدوله» حكمران فارس، حافظيه را بار ديگر مرمت كرد و در سال ۱۲۵۷ هجري شمسي فرهاد ميرزا معتمدالدوله فرمانرواي فارس در اطراف مقبره حافظ، كوشكي چوبي ساخت. در سال ۱۲۷۸ هجري شمسي اردشير بار ديگر بارگاه را مرمت كرد و بر فراز آن كوشكي ديگر بنا كرد، اما سيد علي‌اكبر فال اسيري به دليل زرتشتي بودن اردشير، بناي مرمت‌شده را ويران كرد.

آرامگاه حافظ

نمايي از زير گنبد مقبره حافظ

بناي ويران‌شده در سال ۱۲۸۰ هجري شمسي بار ديگر مرمت شد و شاهزاده ملك منصور كوشكي آهنين بر فراز مقبره ساخت.

در سال ۱۳۱۱ شمسي فرج‌الله بهرامي نيز تعميراتي اساسي در باغ، آرامگاه و ديوارهاي اطراف آن انجام مي‌دهد. پايه‌ها و اساس بناي امروزي حافظيه به دوره مظفريان برمي‌گردد، در سال ۱۳۱۶ شمسي به دستور رضا پهلوي و با طرح آندره گدار با حفظ ۴ ستون به شكل امروزي تجديد بنا شد. همچنين در جنوب آن، باغ و نارنجستان زيبايي با ۲ حوض مستطيل ساخته شد.

آرامگاه حافظ

كاشي‌كاري معرق در سطح زيرين گنبد آرامگاه با طراحي گره‌هاي هندسي اسلامي

آرامگاه حافظ در مقابل يكي از شلوغ‌ترين و پررفت‌وآمد ترين خيابان‌هاي شيراز قرار گرفته و نماي آرامگاه از خيابان مذكور قابل مشاهده نيست. اين خيابان نماد اسارت در جهان صنعتي و مدرن است؛ اگرچه نمي‌توان از طريق آن، آرامگاه حافظ را كه نماد افكار و انديشه‌هاي عرفاني اوست را تماشا كرد.

در ايده‌هاي طراحي اين باغ آرامگاه بخش جنوبي حافظيه نمادي از دنياي مادي ما انسان‌ها است. هر چه به آرامگاه نزديك‌تر مي‌شويم از بندهاي نفساني و هوا و هوس آزاد مي‌شويم و با بالا رفتن از ايوان به معراج الهي مي‌رسيم.

آرامگاه حافظ

كوشك فلزي در اواخر دوره قاجاريه

بخش شمالي آرامگاه نماد ملكوت است. اين بخش ۸ درب ورودي و خروجي دارد و آرامگاه هم ۸ ستون سنگي دارد كه از دوره مظفريان تا امروز دست‌نخورده باقي‌مانده است. عدد ۸ درواقع نماد قرن هشتم است كه حافظ در آن قرن زندگي مي‌كرده است، و مي‌توان اين ۸ را نمادي از ۸ درب بهشت هم دانست.

آرامگاه حافظ

سال ۱۲۲۰ شمسي، بناي ساخته شده توسط كريمخان هنوز پابرجا بود

نماي بيروني گنبد نمادي است از آسمان، اين نما شبيه به كلاه درويشان، ترك است. رنگ‌هاي استفاده‌شده در داخل گنبد عبارت است از آبي فيروزه‌اي، سرخ ارغواني، سياه‌وسفيد و قهوه‌اي سوخته.

آرامگاه حافظ

سنگ مزار حافظ در ارتفاع يك متري از سطح زمين قرار دارد و به‌وسيله پنج رديف پلكان مدور احاطه شده است. بر فراز اين بارگاه، گنبدي مسي به شكل كلاه دراويش بر روي هشت ستون قرار دارد كه ارتفاع آن به ۱۰ متر مي‌رسد، داخل و بيرون بنا با كاشي هفت‌رنگ معرق تزئين شده است.

آرامگاه حافظ

آرامگاه خاندان قوام در سمت چپ رواق بيست ستون قرار دارد، آرامگاه اين خاندان در اتاقي بزرگ قرار دارد.

در سمت راست حياط شمالي، ديوار داراي ۱۴ طاق‌نما است كه آرامگاه خاندان معدل نيز در همين قسمت است كه در سال ۱۳۸۶ به كوشش ميراث فرهنگي با تخريب خانه‌ها و مقبره‌هاي اطراف اين محدوده به‌صورت محوطه شرقي به آرامگاه افزوده شد.

آرامگاه حافظ

حافظ در اشعار خود پيش‌بيني كرده بود كه مرقدش پس از او به زيارتگاهي بزرگ تبديل خواه شده و شعري در اين رابطه سروده بود:

                 بر سر تربت ما چون گذري، همت خواه                                   كه زيارتگه رندان جهان خواهد بود

آرامگاه حافظ

كنسرت‌هاي بزرگي در محيط حافظيه برگزار شده است كه ازجمله آن‌ها مي‌توان به كنسرت محمدرضا شجريان در سال‌هاي ۱۳۴۲ و ۱۳۷۰ و كنسرت استاد ناظري اشاره كرد.

آرامگاه خواجه شمس‌الدين محمد حافظ شيرازي، در سال ۱۳۵۴ توسط وزارت فرهنگ و هنر با شماره ۱۰۰۹ در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيد.

با شناخت از اين مكان زيبا و آرامگاه عزيزترين شاعر ايران و باغ مصفاي آن كمتر كسي است كه دلتنگ اين فضا نباشد. ديدني هاي شيراز به قدري زياد و دلنشين هستند كه هر گردشگري حداقل يكبار بايد به اين شهر زيبا سفر كند.

اگر تمايل داريد كه به شيراز سفر كنيد براي انتخاب بهترين و ارزان‌ترين بليط هواپيما به مقصد مورد نظرتان مي‌توانيد از كجارو كمك بگيريد. جستجوي آسان و تنوع قيمت بليط‌ها از ده‌ها فروشنده معتبر، به شما اين امكان را مي‌دهد تا ارزان‌ترين بليط به مقصد مورنظرتان را پيدا كنيد.

https://www.kojaro.com/2017/12/26/139786/%D8%AD%D9%82%D8%A7%DB%8C%D9%82-%D8%A7%D8%B1%D8%A7%D9%85%DA%AF%D8%A7%D9%87-%D8%AD%D8%A7%D9%81%D8%B8/

راهبري نوشته‌ها

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در مونوبلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.